Veiligheid

En daar gaan ze weer; smak tegen het asfalt. Bij de profs is het schering en inslag. Bij de toerclub Boxmeer vermijden we dit liever. Om de veiligheid te borgen hebben we een paar afspraken gemaakt over routebepaling, elkaar waarschuwen voor risico’s en enkele andere zaken. Zo fietsen we op de Oeffeltse Maasbrug of op heel smalle fietspaden achter elkaar (dus niet met z’n tweeën) om tegenliggers ook de ruimte te geven. We respecteren de verkeersregels, rood licht is gewoon stoppen. Het dragen van een valhelm is verplicht.


Waarschuwingsignalen

Stelregel is dat gebaren de voorkeur hebben, maar de situatie kan zodanig zijn dat er ook geroepen moet worden. Gebruik hierbij het gezond verstand. Hieronder een opsomming van gebaren, daarna volgen de kreten. De informatie MOET naar achteren doorgegeven worden.


Gebaren

Stop
Hand recht omhoog met open hand of gebalde vuist.
Binnen
Rechterhand achterwaarts houden, ev. met hand wapperen voor effect.
Tegen
Linkerhand achterwaarts houden, ev. met hand wapperen voor effect.
Slecht wegdek
Met linker of rechterhand naar beneden wijzen, voor bv gaten, hobbels, grind, zand, enz.


Kreten

Lek!
Als er iemand lekt rijdt, dan wordt er hard LEK geroepen. Als er niet goed gereageerd wordt dan fietst er iemand naar voren om iedereen te laten stoppen. Men dient er voor te zorgen dat er altijd min. 2 mensen mee helpen met het verwisselen van de band. Iedereen moet minimaal een reserveband bij zich hebben.
Paaltje!
Aankondigen van een hindernis in de weg. Op de weg kunnen aan alle kanten paaltjes staan: links, midden, rechts. Geef evt. met gebaren aan waar het paaltje staat.
Tegen!
Een tegenligger aankondigen. Evt. kan er gezegd worden wat voor tegenligger, bv een auto of een tractor.
Binnen!
Gaan we fietsers en of lopers inhalen of een stilstaande auto moet gepasseerd worden, dan roepen we ‘binnen’ zodat we kunnen uitwijken. Bovendien kunnen de mensen die we inhalen ons dan horen. Een bel laten horen kan ook.
Ritsen!
Als de weg smal wordt of er komt een smal fietspad. Gebruik hierbij de term “RITSEN”.
Rustig!
Als er achterin gaten vallen en het tempo voorin is te hoog. Natuurlijk kan dit gedeeltelijk voorkomen worden door er voor te zorgen dat de voorrijders af en toe achterom kijken.
Stop!
Als er echt gestopt moet worden, bv bij een verkeerslicht of bij het naderen van een drukke weg en natuurlijk bij een pech geval. Zie ook STOP onder gebaren.
Vrij!
Als er een weg wordt overgestoken en er geen kruisend verkeer is. Per definitie dienen we ons aan de huidige verkeersregels te houden. Door rood rijden is verboden.


Bij inhalen

Als groep halen we regelmatig andere fietsers in. Voor deze medeweggebruikers is het fijn om te weten wanneer de gehele groep gepasseerd is. Degene die aan de staart van de groep rijdt kan dit aangeven door te zeggen dat hij de laatste is.


Inhalen en afzakken (rouleren)

Inhalen gebeurt altijd links – afzakken gaat altijd via de rechterkant. Evt. met een gebaar (met je linkerhand van achter naar voren wapperen als teken van ‘ga er maar langs’) aangeven dat je gaat afzakken en dat iemand de kop moet overnemen.
TOP
Land van Cuijk