Algemene info

ALGEMENE INFO
 
Samen uit, samen thuis is ons devies, elkaar helpen bij pech is vanzelfsprekend. Om het verschil in leeftijd of conditie minder van belang te laten zijn of u de kans te bieden zich te meten met anderen, wordt er in meerdere groepen gefietst met een verschillende snelheden en afstanden. U kunt uw keuze voor de groep steeds zelf maken.
Op dinsdag- en donderdag rijden we ’s avonds onze vaste routes.
Op zondagochtend fietsen we  een wat langere route vaak in het Duitse grensgebied en genieten onderweg van een kopje cappuccino (en soms ook lekkere Duitse Torte).
Voor onze senioren is er op dinsdag- , vrijdag-, en zondagochtend een toertocht in een wat rustiger tempo met onderweg ruimschoots tijd voor een kop koffie.

 
Wekelijkse ritten

Dinsdag- en donderdagavond race:
een tocht waarbij we beginnen met een afstand van ongeveer 45 km, en bouwen dat uit naar max 75 km.  We starten in het zomerseizoen op dinsdag- en donderdagavond om 18.45 uur (in maart, april en september al om 18.30 uur) steeds op de parkeerplaats achter Gérard Kocken Tweewielers. In de wintermaanden NIET.

Dinsdagavond race:
een zogenaamde "Plus"groep die om 18.45 uur  (in maart-april en september om18.30 u) start bij Gerard Kocken Tweewielers. De Plus-groep rijdt met  een hogere snelheid (gemiddeld ruim 33 km), speciaal voor de snellere rijders onder ons. In de wintermaanden NIET.
  
Dinsdag- en vrijdagochtend race:
gaat een groep vutters op pad voor een toertocht  van 60 tot 100 km. Deze activiteit wordt het gehele jaar door georganiseerd zolang het weer dat toelaat.
Start op beide ochtenden om 9.00 uur (in de wintermaanden 09.30 uur) aan de rotonde Beugenseweg Boxmeer bij het Shell tankstation.
  
* Zondagochtend race:
In zomer en winter een toertocht van 70 tot 110 km meestal net over de Duitse grens.
We starten om 08.30 uur (in de winter om 09.30 uur) vanaf de parkeerplaats achter Gerard Kocken Tweewielers.
Groep 3 start op een iets later tijdstip.
 
* Zondagochtend MTB:
In de zomermaanden rijden de MTB-ers een toertocht van 50 tot 80 km over de onverharde (bos)paden in de omgeving. Soms stappen we eerst even de auto in om elders een toertocht of een vaste MTB-route te gaan rijden.
We starten om 08.30 uur vanaf de parkeerplaats achter Gerard Kocken Tweewielers.

 
Overige activiteiten 

We organiseren meerdere tochten in België of Duitsland en Zuid Limburg en nemen we deel aan klassiekers. (zie daarvoor de agenda en de nieuwsberichten)
Verder organiseren we elk zomerseizoen een tijdritcompetitie, waarbij door een combinatie van snelheid, vaardigheid en wat toeval geprobeerd wordt te zorgen voor een aantal spannende ritten. Daarnaast zijn er fietsclinics om onze fietstechniek bij te schaven.
Ook in de wintermaanden zitten we niet stil, zo gaan we af en toe naar de overdekte wielerbaan in Apeldoornen organiseren we informatieavonden voor onze leden. Voorbeelden hiervan zijn een training met de AED hartdefibrillator en enkele GPS instructieavonden. Ook organiseerden we workshops fietsonderhoud.
 

Fietsweek /  weekend

Elk jaar gaan we wel enkele weekenden op pad, in Nederland maar vaak ook in het buitenland. Sportief bezig zijn gecombineerd met een gezellig weekendje weg. Gemiddeld elke 2 jaar gaan we een hele week met de fiets op pad.
Zo zijn we in 2012 naar de Mont-Ventoux in Zuid Frankrijk gegaan. Juni 2013 fietsten we een 4 daagse tocht door Nederland, België, Duitsland en Luxemburg. In 2014 gingen we naar de Franse Vogezen en in 2015 zijn we naar Mallora geweest. In 2016 gingen we met zo'n 45 leden drie dagen fietsen rondom Winterberg en in 2017 gingen we met 40 leden naar het Belgische Eupen.
Kortom een uitgebreid jaarprogramma met voor de racefiets meer dan 5000 fietskilometers.


MTB-en

Sinds de start van het seizoen 2016 heeft onze club ook een zomer MTB-programma. We hebben een vaste groep MTB-ers onder onze leden. Op zondagochtend rijden we tochten (50 tot 80 km) over de bospaden in de omgeving. Soms stappen we even in de auto om een georganiseerde tocht elders te gaan rijden.
Het programma voor de zondagen staat in onze agenda. Als het nodig is passen we de plannen aan naar aanleiding van het weer van de voorbije dagen en de daaruit volgende staat van de bospaden. Voorafgaand aan de rit maken we hierover afspraken in de groepsapp. Daarnaast worden er in de groepsapp ad hoc afspraken gemaakt om ook op andere momenten samen te gaan fietsen. Wil je (af en toe) mee rijden, dan raden we je aan je nummer toe te voegen aan de MTB-groepsapp. Mail ons daarvoor je mobiele nummer. 
Daarnaast hebben we verschillende leden die in de zomer maanden op de racefiets rijden, en deze in de wintermaanden verruilen voor de MTB. Zij sluiten zich dan aan bij de MTB-groep om bijvoorbeeld op zondagochtend een van de vele georganiseerde toertochten in de omgeving te gaan rijden.


Elke keer meefietsen?

Nee dat is niet verplicht, maar voor een goede conditieopbouw is regelmaat, zeker in het begin van het seizoen, van groot belang. Je conditie is maatgevend voor het plezier wat je kunt beleven aan het fietsen. Aan alle activiteiten kunje onbeperkt deelnemen. Zo kunt je meerdere keren per week actief zijn, het hele jaar door en steeds kiezen uit meerdere snelheidsgroepen. Inden wenselijk willen we in eerste weken van het zomerseizoen extra avonden organiseren met onze nieuwe leden die nog niet veel gefietst hebben. We doen dit om ze enige grondbeginselen bij te brengen van het fietsen in groepsverband. Mocht je echter onvoldoende fietsvaardigheden of conditie krijgen waardoor de aansluiting met een van de fietsgroepen lastig lijkt, vertellen we dit ook gewoon en zul je eerst moeten zorgen voor voldoende conditie.


Startplek 

De parkeerplaats achter Gerard Kocken Tweewielers aan de Steenstraat te Boxmeer is onze vaste startplaats. Het vertrek op dinsdag- en donderdagavond is om 18.30 uur. Vanaf 1 mei tot 31 augustus om 18.45 uur. Op zondagmorgen in de zomermaanden starten we om 08.30 uur, in de winter om 09.30 uur. Onze senioren kennen andere starttijden en -plaatsen. Kijk voor meer informatie op ons programma.


Kleding 

We rijden in clubkleding, bestaande uit tricots, jacks en broeken. Kleding is binnen de vereniging verkrijgbaar. Elke 4 à 5 jaar vernieuwen we onze kleding voor een geheel nieuw ontwerp. We kunnen deze kleding tegen erg aantrekkelijke prijzen aanbieden door een bijdrage van onze sponsoren. We worden gesponsord door Concilio Personeelsdiensten, Gebr. Janssen bv uit Beugen, Slaapsfeer uit Beers , GH advocaten en Gerard Kocken Tweewielers. Deze sponsoring komt geheel ten goede aan de aanschaf van kleding voor de leden. Het dragen van een valhelm en clubkleding is tijdens onze ritten is altijd verplicht.


Kosten 

Het lidmaatschap bedraagt € 60,- per jaar. Nieuwe leden betalen eenmalig een inschrijfgeld van € 5,-. Hiervoor krijgt u het lidmaatschap van de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU) waarbij een WA- en ongevallenverzekering standaard is. Uw fiets en kleding is tot een bedrag van € 1000,- tegen schade verzekerd. Extra bijverzekeren van uw dure fiets is tegen een redelijk tarief mogelijk. Verder ontvangt u 6 maal per jaar het blad Toerfiets Magazine, jaarlijks het fietsevenementen programma (met meer dan 6000 fietstochten in heel Nederland) en de NTFU-lidmaatschapskaart die u korting verleent op toer- en ATB tochten georganiseerd door andere verenigingen. U kunt fietskleding tegen aantrekkelijke korting van de vereniging kopen en heeft u daarbovenop nog 10% korting op aankopen bij onze sponsor Gerard Kocken Tweewielers in Boxmeer. Zo verdient u een deel van uw contributie makkelijk terug. Betalingen van contributie alleen via een incasso-opdracht.

 
Fietsregels voor rijden in de groep

Het fietsen in een groep heeft voordelen: het werkt disciplinerend (je gaat vaker fietsen ook op mindere dagen), het kan leuk en gezellig zijn en je fietst harder en traint meer. Aan de andere kant brengt het fietsen in groepen uitdagingen met zich mee. Ten eerste zijn er verschillen in kracht, conditie en talent en ten tweede zijn er risico’s op valpartijen, pech, etc. Daarom zijn hieronder een aantal opmerkingen, aanwijzingen, tips en afspraken/regels beschreven.


Routes

Vóór we gaan fietsen spreken we de route af. Een van de leden kent de route op z’n duimpje en kan tijdig aangeven wat de groep te wachten staat. Een groep die met hoge snelheid richting een kruispunt fietst moet weten welke kant het opgaat. Soms rijden we met Garmin's een route op GPS.


Niveauverschillen

Bij profs zijn niveauverschillen niet groot, daaronder lopen ze snel op. Leeftijd, gewicht, conditie training, dieet en talent; dit alles draagt bij aan aanzienlijke verschillen bij hobbyfietsers. Niets is zo vervelend als op je tandvlees en met verzuurde benen achter een groep aan te rijden die voor je gevoel steeds op jou moet wachten. Niets is zo vervelend om vaker dan nodig te moeten wachten. Toerclub Boxmeer lost dit als volgt op:


Op kop rijden

Er zijn altijd een paar sterke fietsers die graag kopwerk willen doen. Zo kunnen zij hun energie kwijt en kunnen anderen in de slipstream mee. Voel je niet schuldig. Neem die ‘bus’, ga midden in de groep rijden, durf het ‘achterwiel te pakken’ van je voorganger (kies iemand die je vertrouwt en stabiel fietst). Binnen groep 2 is de afspraak dat er op kop regelmatig gewisseld wordt.


Samen uit….

Op zondagen blijven de groepen bij elkaar. We rijden dan wat langere afstanden (100 - 120 km) met een gemiddelde snelheid van rond de 30-32 km/uur voor groep 1 en 28 – 30 km/uur voor groep 2. Onze senioren uit groep 3 koersen rond de 25 km/uur. We roepen ‘wachten’ of ‘rustig’ als iemand achterblijft. Laat je echter wel helpen: blijf niet achterin hangen maar accepteer hulp van een sterkere fietser die je komt ‘ophalen’; ga mee in z’n slipstream. Op dinsdag- en donderdagavond rijden we een wat kortere rit (tot 70 km); Ook hier geldt op alle dagen en voor alle groepen: ‘samen uit, samen thuis’.


Trainen

Zeker als je nieuw bent kan er een niveauverschil zijn tussen jou en andere fietsers. Adviezen: neem een paar weken tot maanden om aan te sterken; ga zo vaak mogelijk trainen; fiets midden in de groep en doe geen kopwerk; aarzel niet om in groep 2 mee te fietsen. Andere tips: ga af en toe individueel trainen (kopwerk in eigen tempo) en houd je conditie op peil in de winter: op zondagen fietst een aantal van ons door, weer of geen weer, maar je kunt ook spinnen, mountainbiken of schaatsen. Voor nieuwe leden kunnen we enkele oefenavonden houden aan het begin van het fietsseizoen als daar belangstelling voor is.


Materiaal

Een goede fiets helpt ook. Zorg voor goede banden, zodat je niet lek rijdt en de groep op jou moet wachten. Kan gebeuren, mag gebeuren, maar niet als je 5 jaar geleden je banden voor het laatst vervangen hebt. Denk aan lekrijden tijdens afdalingen (doodeng).
En ….  het dragen van een valhelm is altijd verplicht!
TOP
Land van Cuijk